IKIGAI - Bai Mu Dan

Bai Mu Dan (Bai Moe Dan) is een witte thee uit de Chinese provincie Fujian. De plantage waar deze thee geproduceerd wordt heet Zheng He County, vernoemd naar de belangrijke scheepvaarder Zheng He. Deze scheepvaarder heeft een belangrijke rol gespeeld in de handelswereld. Deze witte thee is zongedroogd en heel licht geoxideerd, dit zorgt voor een zachte complexe smaak.

Witte thee is relatief gezien erg duur, dit komt door het bijzondere productieproces. Om witte thee te produceren worden namelijk alleen de knop en de twee jongste blaadjes van de Camellia Sinensis geplukt. Het is heel belangrijk dat de blaadjes zo jong mogelijk zijn, daarom moet witte thee binnen 48 uur na vorming van de theeblaadjes geplukt worden. De knop en de twee jongste blaadjes worden eerst gedroogd in zonlicht en vervolgens heel licht geoxideerd. Van oudsher werd witte thee alleen in de Chinese provincie Fujian geproduceerd, maar inmiddels is het plantages in Sri-Lanka en India ook gelukt om witte thee te produceren. Bai Mu Dan van IKIGAI komt uit de Chinese provincie Fujian, de officiële oorsprong van witte thee. Doordat de thee uitsluitend licht geoxideerd wordt en verder geen andere productieprocessen ondergaat is witte thee heel gezond. In vergelijking tot andere theeën bevat witte thee meer aminozuren, vitaminen en antioxidanten.

GEUR & SMAAK

De Bai Mu Dan van IKIGAI heeft de geur van pioenrozen en veldboemen maar smaakt naar amandel, perzik en abrikoos. Deze blend is bijzonder zacht van smaak, zoals we gewend zijn van witte thee. Bai Mu dan kun je het beste schenken op 85 graden, laat de thee 90-180 seconden trekken. De eerste infusie is bijzonder, maar de tweede infusie is minstens zo lekker. Na de eerste infusie komen dieper gelegen smaken pas naar boven, giet Bai Mu Dan dus altijd twee keer op voor een optimale smaakervaring.

 

 

 

12 september 2019 — Mark Van den Bogaart