Losse thee heeft een hogere kwaliteit
Alle thee ter wereld komt van een en hetzelfde plantje, de camellia sinensis. Maar waarom is er dan zoveel verschil in kwaliteit en smaak? Dat heeft natuurlijk veel te maken met het gebied waar de thee groeit, denk hierbij aan de weersomstandigheden en de kwaliteit van de grond. Ondanks dat het gebied een grote rol speelt, bepaalt het menselijk handelen en het productieproces van thee voor een groot deel de kwaliteit. De manier waarop de theeblaadjes worden geplukt, de manier waarop de theeblaadjes worden verwerkt en de manier waarop de theeblaadjes worden verpakt hebben een grote invloed op de kwaliteit, smaak en geur.
Laten we beginnen met de plukmethode, de meest voorkomende methoden zijn: hand geplukt en machinaal. Losse thee wordt met de hand geplukt en dat betekent dat oude en rotte blaadjes niet meegenomen worden. Het selectieproces van hand geplukte theeblaadjes is dus veel nauwkeuriger en op deze manier bereiken alleen de beste theeblaadjes jouw kopje thee. De machinale plukmethode, die veel bij theezakjes gebruikt wordt, plukt alles en maakt daarbij geen selectie tussen goede en slechte theeblaadjes. Daarnaast zorgt deze plukmethode voor een metalige smaak.
De verwerking van thee staat vaak ter discussie. In een uitzending van De Keuringsdienst van Waarde bleek dat deze discussie terecht is. Zij ondervonden dat producenten van theezakjes (veel) suiker aan de thee toevoegen, dit deden zij niet alleen aan thee ‘met een smaakje’ maar ook aan de bekende ‘pure’ groene thee. Al deze toegevoegde suikers zijn nergens voor nodig en slecht voor de gezondheid. Aan losse thee worden natuurlijk ook smaakmakers toegevoegd, het verschil is alleen dat deze producenten werken met echte ingrediënten zoals gedroogd fruit, wereldse specerijen en bloemen.
Ten slotte de verpakking. Wist je dat theezakjes maar voor 70 tot 80 procent biologisch afbreekbaar zijn? De overige stoffen zijn niet biologisch afbreekbaar en bevatten zelfs verborgen plastic. Geen smakelijk idee als je bedenkt dat dit verborgen plastic in jouw kopje thee terecht kan komen. Dit is ook de reden waarom je een theezakje niet bij het gft-afval mag gooien en losse thee wel!