Zakelijke klant? Klik hier!


Rooibos  hoort samen met groene, zwarte en kruidenthee tot de meest populaire theesoorten. Over rooibos is dan ook heel veel bekend, maar wat veel mensen niet weten is dat er ook groene rooibos bestaat. Hierover is nog niet zoveel bekend en dat is zonde, want deze theesoort heeft veel positieve eigenschappen. De verschillen tussen deze twee theesoorten zijn dan ook groter dan je denkt. Wij zetten ze op een rijtje!

Het verwerkingsproces

Rode rooibos en groene rooibos komen van een en hetzelfde plantje, de Aspalathus Linearis. Deze plant groeit alleen in Zuid-Afrika. Dit doet vermoeden dat deze twee theesoorten veel op elkaar lijken, maar niets is minder waar. De verschillen ontstaan namelijk pas tijdens het verwerkingsproces. De rode rooibos ondergaat tijdens de verwerking een fermentatiefase, het fermenteren zorgt ervoor dat de kleur, geur en smaak van de thee kan veranderen. In dit geval verandert niet alleen de kleur (van groen naar rood) maar ook de smaak. Bij groene rooibos wordt deze fermentatiefase overgeslagen. Een groene rooibos wordt dus direct na het plukken gestoomd, de stoom voorkomt de kans op fermentatie en daarom blijft de kleur groen! Het stoomproces van groene rooibos komt niet boven de 42 graden uit, dus mag groene rooibos gezien worden als rauwe voeding. Rauwe voeding wil zeggen onbewerkt, gekookt, gebakken of gebraden.

Voedingswaarden

Deze verschillen in verwerking veranderen niet alleen de kleur, smaak en geur maar hebben ook invloed op de voedingswaarden van deze theesoorten. Groene rooibos is namelijk gezonder dan rode rooibos. Door de minimale bewerking van groene rooibos houdt deze theesoort veel natuurlijke voedingswaarden. Groene rooibos heeft bijvoorbeeld ruim twee keer zoveel polyfenolen dan andere theeën en bevat meer antioxidanten dan rode rooibos. En dat terwijl een rode rooibos al een hoge concentratie van antioxidanten meedraagt. Groene rooibos bevat dus dezelfde voedingswaarden als andere theeën, maar dan in een hogere concentratie. Om misvattingen te voorkomen moet benadrukt worden dat rode rooibos ook heel gezond is, maar groene rooibos nét iets gezonder. Beide rooibossen bevatten namelijk veel ijzer, zink, magnesium, calcium, fluoride en mangaan.  

Bevat rooibos cafeïne of calorieën?

Nee :) Zowel rode als groene rooibos zijn niet alleen cafeïne- maar ook calorievrij!

Smaken rode en groene rooibos hetzelfde?

Smaken verschillen en dat maakt het lastig om hier een goed antwoord op te geven. Wij vinden dat er wel degelijk een smaakverschil tussen rode en groene rooibos geconstateerd mag worden. Rode rooibos is zoet, zacht en sterk van smaak terwijl groene rooibos wat frisser en grassig is.

Lijkt groene rooibos dan op groene thee?

Niet echt, een groene rooibos komt van de Aspalathus Linearis plant en groene thee komt van de Camellia Sinensis, een vergelijking maken is dus lastig. Over smaak valt natuurlijk niet te twisten, maar wat we wel zeker weten is dat groene rooibos géén cafeïne bevat en groene thee wel. Daarnaast kan een groene rooibos nooit bitter worden, deze theesoort mag je dus gewoon laten trekken in water van 100 graden terwijl je groene thee beter in water van maximaal 80 graden kan laten trekken. Je kunt dus wel stellen dat er meer verschillen dan gelijkenissen tussen groene rooibos en groene thee zijn.Mark van den Bogaart,
Theesommelier & Founder of TwisTea


Je dynamische snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.