Zakelijke klant? Klik hier!


Een vraag die ons vaak gesteld wordt! Dat thee gezond is hoeven we je niet uit te leggen, thee is niet voor niks (na water) de meest gedronken drank ter wereld. Welke thee nu echt het meest gezond is, legt Mark je uit! Dit heeft alles te maken met het verwerkingsproces en dan specifiek het oxideren van theeblaadjes.  


Wat is oxideren?

Oxideren is het in contact brengen met zuurstof. Dit proces resulteert in een bepaalde geur, kleur en smaak. Theeblaadjes zijn vóór het oxidatieproces identiek, de mate van oxidatie bepaalt namelijk tot welke theesoort een blaadje hoort. Zwarte thee wordt bijvoorbeeld volledig geoxideerd en groene of witte thee nauwelijks. Daarom is de geur, kleur en smaak van deze theesoorten anders. Tijdens het oxidatieproces verliezen theeblaadjes antioxidanten, dit betekent dat zwarte thee minder antioxidanten bevat dan groene of witte thee. Hieruit zou je dus kunnen concluderen dat groene en witte thee gezonder is omdat deze theeblaadjes minder bewerkt zijn.


​​Hoe zit het met Rooibos- en kruidenthee?

Rooibos- en kruidenthee zijn officieel geen thee, maar infusies. Deze theesoorten zijn niet afkomstig van een theeplant, daarom kun je deze theeën niet als een en dezelfde zien en dus ook geen conclusies trekken met betrekking tot gezondheid. De ingrediënten van een bepaalde kruidenthee bepalen hoe gezond de thee is. Kruidenthee bevat uitsluitend gedroogd fruit, specerijen en bloemen. Kortom, louter gezonde producten! Rooibos is afkomstig van de Aspalathus Linearis en is van oorsprong groen. Door het fermentatieproces (het verwarmen van thee) verandert de kleur, geur en smaak. Bij het fermentatieproces kunnen antioxidanten en voedingswaarden verloren gaan.


Vooropgesteld kunnen we zeggen dat thee heel gezond is. We kunnen ook concluderen dat groene thee minder bewerkt is dan zwarte thee. Daarom wordt groene thee vaak als meest gezond gezien. Rondom kruidenthee kan geen conclusie getrokken worden omdat iedere kruidenthee totaal verschillend is. Rooibos wordt gefermenteerd, dit kan resulteren in lagere voedingswaarden. Maar van de andere kant bevat rooibos, ten opzichte van groene en zwarte thee, geen cafeïne. Dat maakt rooibos heel gezond!


Mark van den Bogaart,

Theesommelier & Founder of TwisTea